Kotka: Näyttely Sex and the Sea

15.06.2018 – 20.01.2019 Suomen merimuseo

Henkistä yksinäisyyttä. Läheisyyden kaipuuta. Koti-ikävää. Hillittömän seksuaalisuuden sykkivä halu. Merenkulkijoiden jatkuva ristiriita pitkillä merimatkoilla. Tätä kaikkea esittelee näyttely ”Sex and the Sea” Suomen merimuseossa. Aistikkaan näyttelykokemuksen ovat tehneet installaatiotaiteilija Saskia Boddeke ja elokuvaohjaaja Peter Greenaway.

Näyttely Sex and the Sea liikkuu merimiesten fantasioista pitkän merimatkan aikana satamassa odottavaan todellisuuteen, se kertoo elämästä kotona ja elämästä merillä, suurista tunteista ja fyysisistä tarpeista. Näyttelyssä kävijä pääsee löytöretkelle eksoottisten tuliaisten, salaisuuksia kertovien matkalaukkujen, merenneitojen, keulakuvien ja eroottisten pähkinöiden keskelle. Näyttely myös kyseenalaistaa käsityksen heteroseksuaalisista, miehekkäistä merimiehistä – sillä unelmoidaanko merillä vain naisista?

Näyttelyn keskeinen osa hollantilaisen taiteilijan Saskia Boddeken ja brittiläisen elokuvaohjaajan Peter Greenewayn tuottama taide-elokuva. Elokuvassa merimiehet kertovat varsin suoraan kokemuksistaan ja vapaudestaan merillä. Elämäntavasta, jota maissa voidaan pitää myös outona ja paheksuttavana.

Näyttelyllä kävijät halutaan saada ajattelemaan myös omia normejaan. Ohjaako meidän normejamme se mikä on laillista vai ei, vai ohjaako niitä sosiaalinen paine. Kaukana kotona vallalla saattavat olla eri normit. Antaako merimies periksi haluilleen vieraassa satamassa? Onko yksinäisellä seilorilla tyttö joka satamassa?

Lisätiedot

Lisätty 11.04.2018 18:52