Uusi julkaisu Selkämeren merenkulkuperinteestä

02.11.2008 17:52

Rauman merimuseon ja Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen (Pori) yhteinen Selkämeren merenkulkuperinne –hanke on julkaissut kirjan Merenkulkuperinnettä Pröttikarvialta Ämpärporiin.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston rahoittaman hankkeen tavoitteena on ollut alueen merenkulkuperinteen tallentaminen, mutta myös uuden tutkimustiedon tuottaminen. Tuoreessa julkaisussa tarkastellaan Merikarvialta Uuteenkaupunkiin eli Pröttikarvialta Ämpärporiin ulottuvan alueen merenkulkuun liittyviä aiheita 1800-luvulta aina nykypäivään asti.

Historiallisilla valokuvilla kuvitetun julkaisun tekstit ovat alan ammattilaisten sekä Turun yliopiston opiskelijoiden kirjoittamia. Hannu Kujasen ja Petri Sipilän Ahlaisiin ja Uudenkaupungin Janhuaan liittyvät artikkelit tuovat arvokasta lisätietoa alueiden laivan- ja veneenrakennuksesta. Leena Sammallahti ja Ville Hammarberg syventyvät artikkeleissaan satamatoimintaan sekä historiallisesta näkökulmasta paarlastin käsittelyä tarkastelemalla että nykyajan perspektiivistä Porin sataman nosturinkäyttäjien työkokemuksen kautta. Yksittäiset merimiehet saavat ääneensä kuuluviin omakätisten kirjeidensä ansiosta, joita Susanna Sallinen ja Anna Tuomi ovat käyttäneet tutkimustensa lähteinä. Jari Lybeck tarkastelee merimieshuoneen toimintaa säilyneiden arkistokokonaisuuksien näkökulmasta. Outi Kivimäki on tutkinut Helsingin yliopiston Satakuntalaisen osakunnan 1920-luvun lopulla käynnistämää museointihanketta, jonka tavoitteena oli kunnostaa raumalaisesta fregatti Osmosta maamme ensimmäinen museolaiva ja merimuseo. Hannu Vartiainen kertoo aikanaan suomalaisessa omistuksessa olleen Elissa-laivan tiestä museoalukseksi Yhdysvaltoihin sekä tutustuttaa lukijat myös raumalaisen parkkilaiva Birgerin vuonna 1898 tekemään kohtalokkaaseen merimatkaan. Artikkeleiden lisäksi julkaisussa tutustutaan Uudenkaupungin merihistorialliseen yhdistyksen toimintaan (Matti Jussila), Merikarvian Ouraluodon luotsiasemaan (Niina Tuulivaara), Eurajoen Kaunissaaren painolastikasveihin (Ilona Hankonen) sekä purjelaiva-aikakauden dokumentteihin (Olavi Simola).

Yli 200-sivuisen kirjan ovat toimittaneet Selkämeren merenkulkuperinne -hankkeen työryhmän jäsenet Outi Kivimäki, Susanna Sallinen sekä Hannu Vartiainen. Kirjan on taittanut Henri Terho.

Julkaisua voi ostaa hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä Rauman merimuseolta 38 euron hintaan.

Lisätiedot